Malingsgrad og mel type

Siktet

Kornet males, deretter siktes kli og kime fra. Siktet mel er den hvite kjernen i midten av kornet, uten de mørke skalldelene. Utmalingsgraden viser hvor stor andel av kornet som er brukt til mel. Siktet mel ligger på ca 78%.

Fin sammalt

Steinmalt, sammalt mel har en utmalingsgrad på 100%. Alle delene i kornet er med; både skall, kjerne og kime. Det gir et produkt med mer kostfiber, vitaminer og mineraler. Fin sammalt er malt finere og vil ta til seg væske lettere enn grov sammalt.

Grov sammalt

Grove, steinmalte fullkornsprodukter har større kornpartikler enn i fin sammalt mel. Dette oppnås ved lavere trykk på steinene ved maling. Grov sammalt mel vil gi mer struktur og tyggemotstand til baksten. Utmalingsgraden er 100%. Vi anbefaler at grov sammalt mel bløtlegges eller benyttes ved langtidsheving for å få mer fuktighet inn i kornpartiklene.

Helkorn

Som navnet tilsier så er produktet av hele korn. Rug, svedjerug og hvete har kimen intakt, og kan derfor spire. Havre helkorn går også under navnet marv. Helkorn bør bløtlegges før bruk i bakst.

Klemt og gryn

De fleste av oss kjenner til havregryn, men Holli Mølle har også valset korn av spelt og rug. Klemt og gryn kan brukes i grøt eller brøddeig.

Kli

Kli er frøskall og kimen fra helkorn, der kornkjernen er siktet fra. Kli er fiberrikt og inneholder gunstige næringstoffer.

Perler

Perler er polerte helkorn som er et ypperlig alternativ til ris og pasta i middager, salater, desserter, frokost osv. Vi har bygg perler, samt 2 varianter av spelt perler: Fiberrik og Dobbeltpolert.